Fejkade handikapp - döms till 3 år

Den 33-årige halmstadbo som i flera år påstod att han var rörelseförhindrad dömdes idag till fängelse i tre år för att ha lurat Försäkringskassan på drygt tre miljoner kronor.

En 33-årig halmstadbo dömdes idag till fängelse i tre år för att ha lurat Försäkringskassan på drygt tre miljoner kronor. I flera år påstod han att han var rörelsehindrad och fick ersättning för personlig assistans.

Efter en tid väcktes misstankar om att han spelade handikappad. Avslöjandet kom när Försäkringskassan kom över ett foto från Liseberg som visade att mannen står upp, det fanns också en video från en utlandssemester där mannen rör sig utan problem

Han döms för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Också hans pappa döms till tre års fängelse. Han har varit sonens personlige asssistent sedan 2004. Enligt tingsrätten måste han varit fullt medveten om att sonen inte alls hade det handikapp som han påstått, och han har också hjälpt till med kontakterna med myndigheterna för att få ut bidragen.

Samma sak gäller 33-årings mor och syster. Men här gör tingsrätten en mycket lindrigare bedömning och de döms därför till villkorliga domar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".