Misstänks för våldtäkt av patient

En anställd på en psykiatrisk avdelning i Halmstad åtalas i dag som misstänkt för våldtäkt av en patient på avdelningen.

Mannens uppgift var att ha tillsyn över patienten. En dag i december tog han med kvinnan i sin bil och där ska han ha begått våldtäkten.

– Så vitt jag vet så var det patienten själv som signalerade när hon kom tillbaka. Och det gjorde att man anmälde, säger Catarina Viebke, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin för södra Halland.

Hur mår patienten idag?

– Ja, det är ju en tragisk händelse så det är självklart att hon berörs mycket av detta men hon får det stöd vi kan ge henne.

Vad har ni för kontroller när ni nyanställer?

– Vi har ordentliga, grundliga utredningar. Vi har alltid tittat på bakgrunden om det finns något brott som har begåtts och det har vi gjort även på den här medarbetaren. Och det fanns absolut ingenting, personen hade inte varit straffad tidigare. Och vi har inte haft någon anledning till att misstänka att något sådant här skulle kunna inträffa, säger Catarina Viebke.  

Men hur ska ni i framtiden kunna försäkra era patienter om att de går säkra?

– Jag tänker att vi gör de rutinerna som vi alltid gör. Vi gör verkliga grundliga utredningar och ser om de har begått brott, om de finns med i brottsregistret när vi anställer dem. Tar referenser och där har vi rutiner kring det också. Så jag vet inte vad mer man ska göra.

– Det vi har gjort är en utredning för att se om det finns några rutiner vi kan förbättra och det är väl sådant vi får jobba vidare med, säger Catarina Viebke, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin för södra Halland.  

Åklagaren menar att den åtalades brott är särskilt allvarligt eftersom kvinnan stod i beroendeställning till honom.

Mannen erkänner att han har haft sex med kvinnan men nekar till att det skulle vara brottsligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".