Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kraftverken kommer inte höras men synas. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Kattegatt

Snurrorna syns från Anholt

Snart avgörs det vem som ska få bygga och driva en av världens största planerade vindkraftparker, i Kattegatt väster om Anholt. Nu har miljöeffekterna undersökts.

Sommaren 2008 bestämdes att det ska byggas en stor vindkraftpark ett par mil väster om Anholt. Den ska tas i drift 2012 och ska ge el till 400 000 hushåll, eller 4 procent av Danmarks elproduktion.

Nu i vår avgörs vem som ska få bygga och driva parken som sägs vara världens största och som ska ha fyra gånger så hög effekt som Lillgrund i Öresund.

Inför det beslutet har den danska nätoperatören Energinet undersökt hur miljön påverkas. 

Man räknar med att bygga mellan 80 och 175 vindkraftverk. Som mest kan rotorbladen sticka upp 160 meter ovanför havsytan och även om man väljer lägre snurror, så kommer de att synas tydligt både från Anholt och från Jylland.

Eftersom den obrutna kustlinjen är ett värde i sig så betraktas det här som en väsentlig miljöpåverkan, samma resonemang som fördes om Skottarevsparken utanför Falkenberg, men när det gäller Anholt så hävdar utredarna att de flesta människor är positiva till vindkraftparker eftersom de har andra goda miljöeffekter.

Även yrkesfisket kommer att påverkas. Parken står i vägen för en sträcka där fiskarna trålar i dag så det lär bli förbjudet.

Sen finns det också en fågelkorridor i området, och man tror att en del större rovfåglar kan kollidera med rotorbladen och dödas, något som strider mot EU:s fågelskyddsdirektiv.

Däremot kommer vindsnurrorna inte att kunna höras varken till Anholt eller Jylland .

Och de stenar som läggs ut på botten för att skydda mot erosion väntas ge ett rikare växt och djurliv och därmed också mera fisk och skaldjur än i dag.

Området vid Anholt ligger cirka 5 mil från den tänkta vindkraftparken på Stora Middelgrund väster om Halmstad.

Om båda byggs så kan de tillsammans störa sälar eller fåglar på ett sätt som inte bara den ena ensam hade gjort. Det går en fågelrutt från Grenå via Anholt till Sverige, men det är oklart om fåglarna verkligen flyger via Stora Middelgrund. Dessutom anses det osannolikt att båda vindkraftparker skulle byggas samtidigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".