Kylan ger busstrafiken problem

Hallandstrafikens bussar har problem med att följa tidtabellen i vinterväglaget. Det handlar inte om stora förseningar, men tillräckliga för att resenärerna inte kan lita på att komma till jobbet i rätt tid.

Och det handlar inte bara om att bussarna kommer några minuter sent till hållplatsen på morgonen. Kyliga morgnar har bussarna också varit kalla när huttrande hållplatsväntande som bäst behöver en varm buss.

Ben Andersson är tillförordnad trafikchef på Nobina, före detta Swebus, i Varberg;

– Problemen är egentligen vid start, när vi tar ut bussarna på morgonen att kapaciteten i värmarna gör att bussarna blir kallare på morgonen. När temperaturen är mot minus 15 grader.

Det finns bussförare som har sagt att man får tänka på att bussen inte alltid kan hålla tidtabellen, varför inte det?

– Det är säkerhet, det kommer ju alltid främst. Tidtabellen läggs på helårsbasis och därmed blir det halka som är väldigt ovanligt i våra områden så får vi anpassa hastigheten till väglaget. Vi är väldigt tacksamma för att våra förare är så duktiga så de anpassar farten efter väglaget, säger Ben Andersson.

Nu har det kommit nya hastighetsregler, sänkningar. Påverkar det er?

– Ja, det påverkar på längre linjesträckningar att tiden blir knappare och det justeras i efterhand. Så justeringen på de sänkningar som blivit nu kommer vid nästa tidtabellsskifte i juni.

Så ni får helt enkelt inte köra så fort som ni skulle vilja eller som tidtabellen säger?

– Nej, precis, säger Ben Andersson på Nobina, före detta Swebus, i Varberg.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".