Omsättningen har ökat på länets enda pantbank. Foto: Ingela Winstrand/SR Halland
Halmstad

Pantbanken räddar i nöden

Det tuffare ekonomiska läget märks tydligt på länets enda pantbank. Omsättningen ökade med 25 procent förra året.

– Det är väldigt blandade åldrar som kommer in, säger Cecilia Andersson på pantbanken i Halmstad.

– De flesta som kommer in har ett stort behov av att tala av sig och vill berätta varför de behöver pengarna. De kan ha blivit av med sitt jobb eller väntar på pengar från Försäkringskassan. Många känner att det är skamfilat vid det första besöket. Men när de väl gjort det så känner de att det inte är så farligt.

Höga tandläkarräkningar är en annan återkommande anledning och vissa behöver helt enkelt pengar till mat, särskilt nu dagarna innan löning. Det blir allt vanligare att låna på sina föremål. I fjol omsatte pantbanken i Halmstad 12,3 miljoner kronor, och det är en ökning med 25 procent jämfört med 2008. På pantbanken tror man att trenden kommer att hålla i sig och räknar med en ökning på i alla fall 20 procent även i år. Att guldpriserna har gått upp är en anledning till att omsättningen ökar, men främst handlar det om att folk behöver låna mer pengar. Så här års är det särskilt hektiskt eftersom januari tillsammans med augusti är årets fattigaste månader.

– I januari kommer mycket räkningar. Det är krediträkningar för julklappar. och elräkningen är högre än vanligt för många. Den här månaden kommer det dubbelt så mycket kunder jämfört med andra månader på året, säger Cecilia Johansson på pantbanken i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".