Mer än åtta av tio barn tog den första sprutan. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Tid för andra vaccineringssprutan

Vaccinationen mot svininfluensan går nu in i sin slutspurt med en andra omgång för barn och fortsatt vaccination av de som inte tagit sin spruta än.

Mats Erntell är smittskyddsläkare i Halland och han tycker att den andra sprutan för barn upp till tolv år är viktig.

– När man har gett dem den andra dosen kan man säga att de är skyddade för den kommande vintern 2010 och 2011. Och de kommer med stor sannolikhet få ett mycket mer långvarigt skydd, säger Mats Erntell.  

Mer än åtta av tio barn mellan sex månader och tolv år tog den första sprutan i höstas. En del av dem reagerade och blev sjuka och frågan är nu om föräldrarna till de barnen bör låta sina barn ta den andra sprutan.

– Den lokala ömheten och den kortvariga febern är ju okomplicerat. Det gör ju inte att man ska låta bli att vaccinera barnet andra gången, säger Mats Erntell.  

Och de andra som reagerade på ett annat sätt och fick söka sjukvård?

– Ja, allergiska reaktioner som är svåra, det är självklart att de inte ska vaccineras om igen.

Samtidigt som barnens vaccination fortsätter så hoppas landstinget att fler vuxna kommer och vaccinerar sig. Totalt har 61 procent av hallänningarna vaccinerat sig och samhällsfaran med en pandemi är borta. Men de som är ovaccinerade kan inte räkna med att svininfuensan försvinner bara för att så många andra är vaccinerade.

– Det är ju 100 000 i Halland som inte är vaccinerade och det är en så stor andel av Hallands befolkning. Men det kommer ju inte bli så stort att det påverkar samhället, i allvarlig grad, säger Mats Erntell.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".