Dag Hultefors. Foto: Karolin Johansson/SR Halland
Halland

Mindre pengar till djurskyddet

Respekten för djurskyddet och lagen urholkas. Det befarar länsveterinär Dag Hultefors blir följden av att länsstyrelsen i Halland fått mindre pengar från staten för att förstärka djurskyddet än vad man räknat med.

Och det i ett läge när man sedan länge haft magra anslag. 
– Om man i väldigt liten utsträckning bedriver planerade kontroller så finns det ju en risk att respekten för djurskyddslagstiftningen urholkas. Det medför naturligtvis ett sämre djurskydd och att denna djurskyddslagstiftning som vi i Sverige är stolta över, den är ju inte värd något om vi inte ser till att den efterlevs. Vi måste ju se till att lagstiftning vi har efterlevs också, säger Dag Hultefors.

De pengar som ni har fått för lite nu, vad innebär det för er?

– Det innebär att vi inte kan bedriva djurskyddskontroller i den omfattning som vi definitivt anser att det skulle behövas. Vi har en väldigt svår prioritering att göra mellan att ta hand om den mängd av anmälningsärenden om bristande djurskydd som vi får in. Det är oerhört svårt med de väldigt små resurser vi har, säger länsveterinären Dag Hultefors.     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".