Bättre vård för missbrukare

Den halländska missbruks- och beroendevården ska bli bättre. Nu ska ingen hamna mellan stolarna längre.

Idag träffades politiker och chefer i Halmstad, för att diskutera nya riktlinjer i den halländska missbruksvården. Gunborg Brännström från Sveriges landsting och kommuner säger att syftet är att missbrukarna ska få bättre stöd och vård.

– Det kräver att man utvecklar vårdkedjorna, så att nödvändiga delar för rehabilitering finns i alla län. Att man tydliggör ansvar mellan hälso – sjukvård – och socialtjänst. Att man förbättrar samverkan. Att man utvecklar en kunskapsbaserad praktik som väger samman vad riktlinjerna säger med brukarnas erfarenheter och önskemål, säger hon.

SKL som hjälper kommuner o landsting att arbeta efter socialstryrelsens nationella riktlinjer, tog också hjälp av brukarråd som bland annat efterlyste hjälp att hitta i systemet, vilket nu lett till att dom sociala myndigheterna i kommunerna ska arbeta närmare med vården, så att ingen faller mellan stolarna. Även ansvarsfördelningen ska tydliggöras.

Nu finns också ett avtal i Halland, där bland annat alla de som arbetar med missbrukare oavsett var ska få bättre kunskaper om vilka metoder som fungerar. Man ska också bli bättre på att kartlägga de behov en missbrukande person har och se till personens hela situation, inte bara missbruket i sig.

För att missbruksvården som inte fungerat bra tidigare,nu bli bättre ,kräver också en förändring i organisationen, menar Gunborg Brännström.

– Det krävs att chefer och politiker tar sitt ansvar och stödjer ett sådant här utvecklingsarbete över tid så att det verkligen leder till ett förbättrat arbete lokalt, säger Gunborg Brännström från SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".