Halland

Inspelade förhör utreds

Nu undersöker Hovrätten för västra Sverige vad de olika parterna i rättssalen tycker om användningen av videoinspelade förhör.

Sen drygt ett år är det nämligen bara den åtalade som kallas till rättegången i hovrätten - övriga vittnesmål sker genom att man visar videoinspelningarna från förhandlingen i tingsrätten.

Medan rätten har överläggning intervjuar hovrättsrådet Helena Åhlén den brottsmisstänke i ett av dagens mål. Frågorna gäller de videoinspelade förhören, men även hur uppmärksamt rätten har lyssnat och vilka möjligheter som getts att yttra sig.

– Det var ju skönt att slippa sitta ansikte mot ansikte med målsäganden, och det var ju skönt att slippa svara på åklagarens frågor igen, säger en av de brottsmisstänkta.

Det här är tredje gången man genomför en liknande intervjuundersökning, men nu gäller frågorna specifikt hur videoförhören fungerar.

– Vi tycker det är viktigt att veta hur de uppfattar rättegångarna, om de känner förtroende för domstolen. Det är viktigt att människor gör det så vi kan fullgöra vår uppgift som domstol, säger Marie Hagsgård som jobbar som verksamhetsutvecklare på hovrätten.

I den här undersökningen får även domare, åklagare och advokater ge sin syn på saken. Syftet med att införa videoinspelade förhör var att öka rättssäkerheten eftersom hovrätten nu får ta ställning till exakt samma material som tingsrätten. Man ville också bespara till exempel brottsoffer att behöva komma till rätten igen, och minska risken för att vittnen glömt vad de berättat om lång tid har gått.

Men domaren Helena Åhlén är osäker på om det nya systemet är mer rättssäkert.

– Det är egentligen forskare och experter som får titta på det här, vilken upptagning som är den bästa för oss som ska sitta och värdera bevisning. säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".