Halland

Nya rön om Hallands jordbruk

Museiintendenten Pablo Wiking i Varberg förkastar nu flera av de faktorer som traditionellt ansetts hänga ihop med den snabba utvecklingen i jordbruket på 1700-talet och 1800-talet.

I Halland var det varken jordreformen "laga skifte", priset på säd eller impulser från överheten som drev på den snabba utvecklingen. Snarare var det att allt fler bönder kunde friköpa sin egen jord.

– Det jag har kunnat visa är att bönderna i norra Halland som var självägande mycket tidigare, utvecklade de här faktorerna med nyodling, nya redskap, större kreatur och nya odlingssystem tidigare än de andra områdena, säger Pablo Wiking.

Med hjälp av bouppteckningar och andra dokument har Pablo Wiking kunnat göra en mer detaljerad tidsskala än tidigare - på så sätt har han för första gången kunnat jämföra de självägande böndernas driftighet med andra tänkbara faktorer som drev på utvecklingen mot bättre redskap och odlingsmetoder.

Exempelvis är det inte sannolikt att det laga skiftet, när odlade ytor slogs ihop, skulle ha drivit fram denna agrara revolution.

– Vart 20:e år kan jag följa utvecklingen, det är ganska ovanligt, tidigare har man kanske följt den vart 50:e år. Jag har jämfört vad som hände före och efter skiftena och har kommit fram till att väldigt mycket av den agrara revolutionens förändringar skedde före det laga skiftet. Alltså kan inte laga skifte vara det som satt igång det hela.

Studien är samtidigt ett stycke halländsk jordbrukshistoria.

– Det handlar om hur jordbruket har utvecklats i Halland, vilket djur man valde, vilka redskap man hade, när potatisen kom. Många sådana konkreta frågor, säger Pablo Wiking.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".