Halland

Filmer om grisvanvård räcker inte

Lyckas vi fälla en grisuppfödare blir hela grisbranschen dömd. Så resonerar Djurrättsalliansen om att de har beslutat sig för att bara vittna mot en gård efter avslöjandet om vanvård på flera grisgårdar. Chefsåklagaren i Halland, Anders Johansson, tror dock inte att enbart vittnesmål och egna bilder eller filmer räcker för att fälla någon.

– I dagens läge kan ju filmer redigeras, editeras och manipuleras och det är ju väldigt viktigt att dokumentationen är riktig och kontrollerbar och så är det ju i alla fall. Det är ju ett tag sen de gjorde besöken på olika lantbruk och i och med att det är slaktdjur man pratar om så har väl de flesta gått till slakt så det går väl inte göra någon dokumentation över huvud taget så vitt jag vet, säger Anders Johansson chefsåklagare i Halland.

Han är inte insatt i det specifika fallet, men han tycker att djurrättsalliansen inte borde ha väntat så länge innan de anmälde de 92 gårdarna i Sverige.

– För att de ska få ett resultat av sina iakttagelser så borde de ju omedelbart ha anmält det här till respektive länsveterinär så att man kan göra en ordentlig undersökning och inspektion.

Djurrättsalliansen har valt att vittna mot gården Blackstaby i Södermanland. Där anser de att de har bäst chans eftersom de har besökt gården fyra gånger och har flera timmars filmmaterial. Lena Lindström på Djurrättsalliansen tror inte det hade gjort någon skillnad om de hade anmält direkt efter upptäckt vanvård, målet var att samla på sig bevis från många gårdar.

– Hade vi anmält en gård och en gård hade blivit fälld så hade eventuellt en gård fått det lite bättre. Vi vill komma åt alla de tre miljoner grisar som varje år föds upp under de här förhållandena. Det hade vi inte kunna göra på något annat sätt. Vi kommer att ta ett mål till domstol och lägga allt krut på det. Om den gården blir fälld då blir hela svenska grisbranchen fälld, säger Lena Lindström på Djurrättsalliansen.

Men om man inte lyckas i domstolen så blir det ju ingen som blir fälld för det här?

– Blir han inte fälld så visar ju det på det som vi har sagt hela tiden, att lagen som den ser ut idag, den fungerar inte., säger Lena Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".