Halmstad

Område avspärrat vid panncentral

En 55 meter hög skorsten riskerar att blåsa omkull mitt i ett bostadsområde på Öster i Halmstad. Därför har området kring energibolaget HEMs panncentral vid Österängsgatan spärrats av.

Orsaken är att den 55 meter höga skorstenen är försvagad i sin konstruktion och kan rasa om det blåser hårda vindar. SMHI har varnat för hårda vindar över 15 meter sekund.

– Det är väl att hela skorstenen skulle rasa, men det är inte troligt utan i sådana fall är det väl delar av den som kanske ramlar, säger Peder Hörup, projektledare på HEM om vad som kan hända när det blåser.

Vilka är det som berörs?

– Skorstenen är ju 55 meter så man lägger ju den som en cirkel runt. Då omfattas bland annat dagiset som ligger där, en gymnastikanläggning, parkeringsplats. Och sedan bussarna, dem har man dirigerat om.

Vad är problemet med HEMs skorsten, varför är den försvagad?

– Det beror på de infästningsjärn som man har satt upp i samband med att man har monterat en antenn i skorstenen. Då har det blivit korrosion som i sin tur har försvagat skorstenen, säger Peder Hörup.

Vad ska hända med skorstenen?

– Vi kommer att begära rivningslov på den och kommer lämna in handlingar under dagen.

Hur lång tid kommer det ta innan den rivs?

– De närmaste två-tre veckorna får man räkna med.

Hur nervös blev du när du hörde om 15 meter i sekunden, kulingvarning?

– Ja, man sover ju inte gott då naturligtvis, säger Peder Hörup, projektledare på HEM. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".