Halland

Gott om hälleflundra i havet

Plötsligt får fiskarna upp tonvis av den sällsynta hälleflundran i havet. Nu vill Fiskeriverket stoppa fisket och ta reda på vad som hänt.

Hälleflundran har varit mycket ovanlig i svenska vatten under de senaste decennierna. Den är rödlistad, det vill säga starkt hotad, i artdatabanken. Men den är inte fredad från fiske, eftersom fångsterna ansetts vara så små ändå. Varje år får svenska fiskare upp cirka 3-4 ton hälleflundra i Skagerrak och Kattegatt - allt som bifångst vid fiske efter kräfta, räkor eller någon annan bottenfisk. Nu har 5,5 ton landats från nyår till och med förra veckan. Fiskeriverket föreslår att flundran i år ska fredas fram till slutet mars, medan den har lekperiod.

Hälleflundran kan bli mer än tre meter lång och väga över 300 kilo. Honorna kan bli upp till 50 år gamla, hanarna omkring 30 - om de inte fångas och hamnar på tallrikar. Den stora flundran är en mycket fin matfisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista