Halmstad

Personalen hyrs in på Albany

För ett år sen då världsekonomin stannade drabbades också Albany International i Halmstad hårt. 90 anställda varslades. Idag går företaget bättre och ett tiotal av de uppsagda är tillbaka – nu som inhyrda.

Stefan Eriksson är ordförande i metallklubben på Albany. Han är kritisk till företagets agerande.

– Vi ser det som ett sätt att kringgå LAS. Då handplockar man ju de människorna som företaget anser sig ha mest nytta av. Vi anser ju att vi bör gå enligt LAS-listan, säger han.

Tyckte du det var rätt av företaget att varsla om uppsägning eller hade man kunnat lösa det på ett annat sätt?

– Med facit i hand kan man nog säga att det hade kunnat lösa sig utan uppsägningar, efter ganska kort tid efteråt fick mycket order. Man ska aldrig vara så snabb med att säga upp människor, det river upp människors hela liv, att bli uppsagda från sitt jobb. Jag tycker man skulle varit lite mer försiktig, säger Stefan Eriksson, ordförande i metallklubben på Albany.  

Terro Lind platschefen, tycker inte att man haft för bråttom. Man visste inte hur utvecklingen skulle gå och det fanns inga beslut om att lägga ner fabriken i Frankrike.

– Vi har tagit in via bemanningsföretag för att vi få har flexibiliteten att skulle det sjukna ytterligare, så kan vi anpassa oss istället för att ha jobb via varsel. Men ser vi en uppgång som håller i sig så kanske vi har möjlighet att anställa dem på sikt, säger Terro Lind, platschef på Albany i Halmstad.

Det rapporterade Helén Palmqvist Novik från P1 morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista