Stora fångster lekande hälleflundra

Plötsligt får fiskarna upp tonvis av den sällsynta hälleflundran i Västerhavet. Sedan årsskiftet har fiskarna fått upp sju ton, dubbelt så mycket som man normalt får upp på ett helt år.

Havsforskare Mattias Sköld vid Fiskeriverkets havsfiskelaboratorium i Lysekil är både glad åt hälleflundrans återkomst och bekymrad över de stora fångsterna.

– Vår bedömning är att det är intressant och spännande att vi har fått tillbaka, eller om det nu har funnits hela tiden, den här spillran av lekande hälleflundra. Sverige hade i slutet på 1800-talet, ett årligt fiske om cirka 200 ton. Det vi hoppas på i förlängningen är ju självklart att de här arterna kan återhämta sig, att man kan få tillbaka dem i ekosystemet men även i fisket på ett helt annat sätt. Men då måste de få chans att reproducera sig, att återhämta sig också.

Det är just den chansen som kan var hotad av de stora fångsterna som landas just nu. För det är lekande fisk som har dykt upp i Västerhavet.

– Det här är hälleflundrans lekperiod, och vid leken samlar sig fisken på speciella ställen. Då är det förhållandevis väldigt lätt för fisket att ta stora fångster, säger Mattias Skjöld.  

Och vissa yrkesfiskare har just nu riktat in sig på de hälleflundror som så överraskande har dykt upp på de gamla lekplatserna. Det är förklaringen till de stora fångsterna just nu.

– Det är en viss inriktning på att fånga hälleflundra, det kan vi se ifrån landningarna.

Fiskerivverket föreslår nu totalstopp på fisket på hälleflundra mellan 2 februari - 31 mars.

– Det vi hoppas på är att det riktade fisket upphör och får man en fisk i till exempel en räktrål så får man återutsätta den, säger havsforskare Mattias Skjöld.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista