1 av 2
Skorstenen som länge har haft brister ligger nära ett dagis. Foto: Johan Davidsson/SR Halland
2 av 2
Foto: Johan Davidsson/SR Halland
Halmstad

Brister på skorsten inget nytt

Skorstenen vid Halmstad energi och miljös, HEMs anläggning vid Österängsgatan i Halmstad har haft brister som kan ha varit en risk för haverier ända sedan tidigt förra hösten.

 Det var först efter att konsulter dömde ut skorstenen vid årsskiftet som saker började hända.

– Vi vill ju vara säkra på att det verkligen var så här och att risken var överhängande, säger Peder Hörup är projektledare på HEM.

Och det kom man fram till att den var nu vid kraftiga vindar?

– Ja, det beskedet fick vi först vid årsskiftet att man bör vidta åtgärder.

Ni ville vara säkra på att den inte hade den hållfastigheten vid hårda vindar, normalt brukar man vilja vara säker på andra hållet?

– Eftersom det finns mobilantenner i den så var vi tvungna att ta hänsyn till dem. Det är inte så enkelt att bara riva, säger Peder Hörup. 

– Någonting sådant måste man berätta, speciellt där det vistas väldigt många människor, säger Åsa Mårtensson, förskolelärare och skyddsombud på Österängsförskolan.

Förskolan ligger bara ett 20-tal meter från skorstenen. Igår fick de evakueras, men innan igår visste de ingenting om skorstenens brister.                                                                  

– Det kunde ju hänt någonting tidigare, det kunde ju vem som helst räkna ut att det skulle blåsa någon gång under hösten. Varför de inte bestämt sig för att demontera den tidigare är ju konstigt, säger Åsa Mårtesson.

Igår när området kring skorstenen fick spärras av, blåste det som mest 18 meter per sekund i vindbyarna. Enligt SMHI:s vindmätningar i Halmstad har det blåst över 15 sekundmeter i Halmstad vid hela nitton tillfällen sedan den 1 oktober förra året. Flera av de tillfällena blåste det mer än 20 sekundmeter. Inte vid ett enda av dem varnades närliggande verksamheter, som Österängsförskolan med cirka 40 barn.

– Ja vi beklagar ju naturligtvis att budskapet inte har kommit fram och det är olyckligt, säger Peder Hörup.

Vilket budskap menar du?

– Att de inte har spärrat av den. Det är möjligt att man skulle gjort det, säger Peder Hörup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".