Halmstad

Kompensation kan bli aktuellt

De boende på gruppbostaden Åkeslätt i Halmstad kan komma att kompenseras ekonomiskt för att de, under tre år,  tidvis saknat varmvatten och haft för låga temperaturer i sina lägenheter. Hans Jörgen Walhed, socialchef i Halmstad, tänker lyfta frågan.

Bristerna på gruppboendet Åkeslätt i Halmstad uppmärksammades av anhöriga och gode män till de boende redan för tre år sedan. Ändå kvarstår problemen.

– Det är problem som kommit och gått. Vi har fått besked att det åtgärdats och sedan har det återkommit. Man har jobbat med det helt enkelt, säger socialchefen Hans Jörgen Walhed.

Enligt Walhed fortsätter man nu att leta efter lösningar och vidta nya åtgärder. Härnäst ska problemen med venitlationen lösas.

Tänk om inte heller de här åtgärderna gör att det fungerar fullt ut. Hur länge kan man hålla på att vidta åtgärder som inte ger långsiktiga lösningar?

– Det är svårt för mig att svara på. Vi har ett 50-tal gruppbostäder och i alla utom en fungerar detta.

Om de boende skulle vilja flytta finns det andra boenden där de kan tas emot, enligt Walhed.

– Men vi vill inte ha en lösning där folk flyttar, utan där gruppbostaden fungerar så som vi har tänkt att den ska fungera.

Willy Engebrethsen, rättsombud på FUB, förbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, tycker inte att det är rimligt att de boende betalar full hyra med tanke på deras rådande levnadsvillkor. Vad tycker du?

– Vi har tagit upp frkompensationsfrågan. Och jag håller med att det finns anledning att ställa frågan, säger Hans Jörgen Walhed.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".