Urspårat tåg har lyfts bort

Uppdaterad 16:45
Det har varit stora problem i tågtrafiken till och från Göteborgs central under hela eftermiddagen, efter att ett bogseringsfordon med ett X2000-tåg spårade ur i morse. Pendeltågstrafiken till och från Kungsbacka fick delvis ersättas med bussar.

Vid 16-tiden uppger Banverket att tågtrafiken kan börja rulla normalt. Banverket fick en kranbil till platsen redan vid 13-tiden, men först sent på eftermiddagen hade ekipaget lyfts upp och skulle forslas bort.

Många tåg både till och från Göteborg har antingen försenats eller ställts in och ersatts av bussar under dagen.

Pendeltåg till och från Kungsbacka vände vid Mölndal under eftermiddagen, och lokaltågen norrut genom Bohuslän fick vända vid Ytterby, enligt Daniel Widlund på Banverkets presstjänst.

Strömmen fick stängas av på de flesta spår på centralen under bärgningsarbetet. SJ hade bara två spår som gick att använda, och en rad fjärrtåg fick ställas in och ersättas med bussar.

Det är främst trafiken mellan Göteborg och Köpenhamn, Karlstad och Kalmar som har berörts.

Tågen mellan Göteborg och Stockholm rullade, men med förseningar, enligt SJ:s presstjänst.

Urspårningen skedde när ett bärgningsfordon med ett X2000-tåg på släp var på väg in mot centralen.

– X2000-tåget skulle in på reparation. Det var upplyft i nosen och bogserades in. Ekipaget hade kört i 10 kilometer i timmen hela vägen från Herrljunga, och precis när man kom fram till Göteborgs central spårade ett av hjulparen ur, säger Ola Nilsson på Banverkets presstjänst.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista