Halland

Fler stulna ID i Halland

Antalet rapporterade fall av kapade personidentiteter noterade nytt rekord 2009. Förra året var antalet fall i Halland 31 stycken, vilket är en fördubbling.

Kredit- och affärsinformationsföretaget Soliditet har tagit fram statistiken som grundar sig på hur många som begärt att få sina personuppgifter spärrade sedan de utsatts för bedrägeri. Krister Jörlén, VD på Soliditet är förvånad över att Halland har så många fall:

– Att Halland står för 10 procent av hela landets ökning, det förvånar mig, säger han.  

Har du någon tänkbar förklaring?

– Jag har inte det. Ibland kan vi se kluster av många händelser kopplade till en speciell plats, det kan vara en bensinstation, det kan vara en speciell affär som har satt i system att göra något skumt, men jag har ingen förklaring just till Hallands län den här gången.

Vilka är det som drabbas i första hand?

Alla kan drabbas som har inkomst och är över tjugoårsåldern visar vår statistik. De som är hårdast drabbade är män och kvinnor födda på 70-talet. Då är man runt fyrtioårsåldern, man är kreditaktiv, du registrerar dig på mängder av sajter, du gör alla dina val för el och dagis och medlemsklubbar och allt du ska vara med i. Man använder sin identitet och sitt personnummer väldigt mycket i fyrtioårsåldern. Även på nätet.

Är det svårt att sno någons identitet?

Det är väldigt lätt att stjäla någon annans identitet och det finns tre övergripande saker man kan göra. Den ena är att se till att du får post som du har tänkt dig. Börjar du sakna post så kan någon ha adressändrat åt dig. Använd en låst brevlåda om du bor på ett sådant sätt att du har en frihängande brevlåda. Var noga med att inte lämna ut dina personuppgifter mer än nödvändigt. Och håll hårt i plånboken, säger Krister Jörlén, VD på Soliditet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista