Halmstad

Nätverk ska hjälpa hjärtsjuka barn

Ett nytt expertnätverk ska knyta samman barnkliniken i Halmstad med ett tjugotal barnhjärtkliniker över hela landet. På det sättet vill man förbättra Barnhjärtvården på Länssjukhuset.

Det är hjärt- och lungfondens insamling som står för finansiering och nätverket kan stå klart redan i höst.

På länssjukhuset i Halmstad välkomnar man beskedet.

– Det kommer framförallt underlätta för barnhjärtläkaren här i Halmstad som kan diskutera ultraljudsbilder man tagit på ett barn med läkare på specialistkliniken i Halmstad eller Göteborg, säger kontaksköterskan Marie Angerstedt.

Möjligheten att samråda med andra läkare innebär att man  kan göra den bästa möjliga bedömningen av ultraljudsbilderna och därigenom ställa en snabbare diagnos och sätta in rätt behandling snabbare, menar Marie Angestedt.

Idag finns den avancerade barnhjärtvården bara vid universitetsklinikerna i Göteborg, Lund, Stockholm/Uppsala och Umeå. Men de hjärtsjuka barnen finns över hela landet. I Halland föds varje år omkring 32 barn med hjärtfel.

Med hjälp av bredbands- och videokonferensteknik ska de mindre barnhjärtklinikerna knytas ihop med de större. De mindre klinikerna kommer även fortsättningsvis att skicka sina patienter till de stora klinikerna vid operationer. Men den nya tekniken kommer ändå att underlätta på andra sätt, inte bara för läkarna utan också för barnen, tror Marie Angerstedt:

– Man behöver inte resa till Göteborg eller Lund för att få en bedömning.

I dag startar Hjärt- och lungfondens insamling Alla barnhjärtans månad. Det är den insamlingen som ska finansiera det nya systemet.  Och videokonferenserna kommer att göra skillnad om man jämför med hur det går till idag. Nu bränner läkaren ultraljudsbilder till en cd-skiva som skickas till exempelvis specialistkliniken i Lund. Och sedan diskuterar läkarna fallet via brev.

– Ibland kan bilderna försvinna på vägen, säger Marie Angerstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".