Patrik Shields säljer överlevnadsarmband gjorda av fallskärmssnören. Foto: Johan Davidsson/SR Halland
Halland

Fler elever startar skolföretag

I Halland väljer allt fler gymnasieelever att starta företag i skolan. På fem år har antalet elever som valt kursen Ung företagsamhet UF mer än tredubblats.

I korridoren på Sannarpsgymnasiet i Halmstad trängs elever som är på väg till lektioner. Att elever bär på olika skolböcker är ganska väntat. Men numer bär mer än var femte elev med sig marknadsundersökningar, riskkapitalsedlar, och ekonomiska redovisningar från sitt UF-företag som de driver på skoltid.

Patrik Shields går tredje året på Naturvetenskapliga programmet på Sannarpsgymnasiet i Halmstad.  Han tvekade aldrig på att gå kursen när han fick höra om den. Han tror att det är det goda ryktet om kursen som ligger bakom den rekordstora ökningen. Patrik Shields har ett företag som heter Paracycle tillsammans med en kompis. De säljer överlevnadsarmband gjorda av fallskärmssnören. Idén kommer från USA där den typen av armband har blivit en modetrend bland friluftsmänniskor. 

Idén till att börja sälja armbanden i sitt UF-företag fick han innan han gick till en fest, då han flätade ihop ett par armband som han sedan sålde på festen. När han märkte att folk ville ha de började han och hans kompanjon sälja armbanden på skolan, genom att fråga andra elever Och redan från början har det varit viktigt för honom att lyckas. 

Men för att lyckas krävs det också att man lägger ner mycket tid när antalet elever som har UF-företag ökar i rekordfart. Patrik Shields tror att det kommer att påverka egenföretagandet i framtiden.

– Jag tror att det ger en positiv effekt för näringslivet och att fler yngre människor blir egenföretagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".