Halmstad

Dyrt med tidig fotbollsplan

Redan den 15 mars är det allsvensk premiär och då måste planen på Örjans Vall vara spelbar. Under snön ligger gräsmattan varm och frostfri tack vare värmeslingor under jord. Och det kostar mycket pengar.

En veckas planvärme motsvarar energiförbrukningen för fyra villor under ett år. Det är kommunen som investerat i den energislukande planvärmen och sedan förra året är det Halmstads Bollklubb som betalar driften av anläggningen som fastställd till 353 000 kronor om året oavsett hur vädret är.

– Det är mycket pengar men samtidigt har vi inget alternativ. Svenska Fotbollsförundet kräver att det ska finnas planvärme, säger Michael kaller som är klubbdirektör i HBK.

 En veckas uppvärning drar ström motsvarande fyra normalvillor, runt 100 000 kilowattimmar. Och på Örjans vall sattes värmen igång strax efter nyår och kommer att vara på mer eller mindre fram till avspark i mitten på mars. Det handlar om mycket pengar för HBK, som har ett avtal med kommunen sen förra året. Klubben betalar kommunen 353000 kronor om året för eluppvärmningen. Men oavsett hur kallt det blir drabbas inte HBK av ökade kostnader.

– Det är en beräkning som kommunen gjort som ett genomsnitt över ett längre tid. Vissa år blir blir det billigt men i år kan det bli dyrare, säger Michael Kaller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista