En halvmeter snö måste skottas bort från taket på idrottshallen vid Fagerredsskolan..Foto: Nisse Gunnarsson/SR Halland

Flera risker för takras i länet

Både idrottshallen vid Fagerredsskolan och Håstens simhall i Varberg har stängts. Orsaken är att taken börjat visa tecken på att ge vika under trycket av snön.

Tommy Larsson, arbetsledare vid Falkenbergs kommunala fastighetsbolag - Fabo - förklarar vilka illavarslande tecken som ledde fram till stängningsbeslutet.

– Det har börjat märkas, taket har sjunkit cirka två centimeter, så att idrottsredskapen inte fungerar riktigt. En bom som ska fram för en klätterställning går inte ända fram till sitt hål. Då har taket kommit ner lite, det sviktar lite, järnbalkarna. Det är ett tecken på att man ska vara försiktig och skotta av taket.

Vet du hur mycket snö där ligger?

– Cirka 40 – 50 centimeter och blir det regn så blir det ännu tyngre.

Har ni fler ställen där ni har märkt att ni måste göra rent på taken?

Nej, det har vi faktiskt inte. De taken klarar sig bättre, Ullareds idrottshall är tvådelat. Ett högre tak och några små mindre.

Ni som har så många fastigheter, är ni inte oroliga?

Nej, vi har ganska bra koll på det. Det här upptäckte en vaktmästare, så skolpersonalen sa till att det här fungerar inte. Så vi tog beslutet att stänga den, säger Tommy Larsson, arbetsledare vid Falkenbergs kommunala fastighetsbolag.


Nu har också Håstens simhall i Varberg stängts, här sedan hållfasthetsberäkningar visat att taket troligen inte kan bära tyngden av den snö som nu ligger där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".