Högsta prioritet är att köra bort snön från parkeringsplatser. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Halland

Dyra kostnader för snöröjning

Att snöröjningen kostar kommunerna stora pengar i år är det inget snack om. Men kostnaden skjuts på framtiden.   

Nu gäller det att få bort snön och finns det nåt som begränsar så är det tillgång till personal.

– Det är det att vi har kört slut på vårt eget folk tack vare att de har kört så många timmar över och vi har en tidsreglering som gör att vi ska ha en dygnsvila och en veckovila och det måste vi ta hänsyn till, säger Björn Arvidsson, snöröjarbas i Kungsbacka kommun.

I Varberg håller Tomas Kaspersson på gatuförvaltningen i snöröjningen. Han berättar att den 27 januari hade man gjort av med ungeäfr en och en halv miljon av de 2.4 miljoner man har för snöröjning. Just nu sker på löpande räkning, sen får man till sommaren räkna ihop vad det blev.

I Laholm är man heller inte särskilt bekymrad för ekonomin - just nu." Vi fick friska pengar vid årsskiftet - så får vi se hur långt de räcker. Men en så ovanligt snörik vinter som denna så lär de ta slut” säger Paul Gruber vid teknik- & serviceförvaltningen.

– Just nu har vi inte mycket val när det gäller snöhanteringen, det är bara att köra så mycket det går och så mycket det behövs. Det kommer naturligtvis bli på bekostnad av andra åtgärder som ligger under gatuunderhållet eftersom det är en gemensam driftbudget vi har, säger Paul Gruber.

Gemensamt för de halländska kommunerna var idag att man koncentrerade sig på att få bort snön och snöhögar från innerstan. En som gjorde ett antal vändor ner till hamnutfyllnadens snöupplag av var lastbilschafför Lennart Bildt.

– Det är nog den tionde i ordningen. Det flyter på bra bara vi får bort bilar och bilister som inte respekterar oss. Tre nätter i sträck har vi jobbat för att få bort snön, säger Lennart Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".