Alla butiker som hanterar rått kött och kyckling i länet fick oanmälda besök. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Halland

Kött i butiker kan sprida smitta

Risken finns att sjukdomsframkallande bakterier, som EHEC och campylobacter, sprids från rött kött till andra varor i Hallands livsmedelsbutiker. Det visar en rapport som länsstyrelsen tagit fram i samband med fem halländska kommuner.

Ett utbrott av EHEC-smittan i Halland 2007 ledde till att kommunerna började tittar närmare på mataffärernas hantering av kött och charkvaror.

Alla butiker som hanterar rått kött och kyckling, i de fem kommunerna, fick oanmälda besök förra hösten. Bristerna som uppmärksammades i de totalt 54 granskade butikerna rörde bland annat felaktig användning av handskar och för dåliga tvättrutiner.

– Det är viktigt att personalen får utbildning som visar varför rutiner och regler finns och vilka risker man utsätter varorna, och därmed konsumenterna för, genom att inte följa dem, säger länsveterinär Madeleine Beckamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".