Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Specialhjälm mot stroke

Idag får bara ett par procent av dem som drabbats av stroke i form av en blodpropp i hjärnan hjälp i tid. Om cirka fem år skulle en uppfinning - en strokehjälm- i ambulanserna väsentligt korta tiden fram till behandling.

Har man inte inom tre timmar fått ett propplösande medel har så många nervceller hunnit dö att den sjuke får livslånga handikapp. Mikael Elam är professor vid Sahlgenska unviersitetssjukhuset.

– Det är bråttom att skilja en blödning från en propp vid stroke. Idag kräver den typen av beslut väldigt goda upparbetade vårdkedjor för att transportera patienten från ambulans via akutmottagningen eller direkt till röntgenavdelningen. Varje tidsvinst, enstaka minuter upp till halvtimmar som vi kan göra i den kedjan, är en jättevinst. Vi räddar nervceller varje minut.

Om man kunde börja proppbehandlingen redan i ambulansen så skulle man vinna cirka 30 minuter uppemot en och en halv timme. Tekniken har tagits fram i ett Chalmersföretag - Vdn för Medfield Diagnostics Patrik Dahlqvist visar prototypen för en mikrovågshjälm. Det liknar en genomskinlig hockeyhjälm med flera vita dosor på.

– En antenn åt gången sänder och låter de andra om vartannat ta emot. Vi kan på det sättet mäta de förändringar som vi ser i patientens huvud, främst om en blödning eller vätska tillkommer.

Cirka 30 000 svenskar får årligen en stroke och i 85 procent av fallen handlar det om en blodpropp i hjärnan. Strokehjälmens funktion blir främst att utesluta en blödning.

– Ju tidigare man löser en propp desto större chans är det att man blir helt besvärsfri, säger Mikael Elam, professor i klinisk neurofysiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".