1 av 2
Janne Werdelin organiserar frivilliga som letar efter pojken. Foto: Magnus Hagström/SR Halland
2 av 2
Frivilliga samlas för att söka.
VARBERG

Frivilliga letar efter 18-åringen

Ett 50-tal grannar och vänner utgick vid 10-tiden från Hamnplan för att leta efter den försvunne 18-åringen i Varberg. En annan grupp samlades vid 11-tiden vid biblioteket i samma syfte.

– Det härär ett helt spontant letande på begäran av familjen. Vi vill dra vårt strå till stacken och hjälpa till, säger Janne Werdelin.

Vid 10-tiden på söndagen delade han in den församlade styrkan i grupper och skickade iväg dem till olika delar av Varberg.

– Här finns inget halmstrå som är för svagt för att ta. Alla signaler och alla idéer är värda att titta på.

Samtidigt fortsätter polisen sökandet efter pojken som försvann efter en klassfest på krogen Oscars i centrala Varberg natten till i fredags.

Trots många förhör med krogpersonal, vänner och anhöriga, och trots stora sökinsatser med extra polispatruller, sökhundar samt svävare och helikopter i området kring Getterön, har polisen inga spår.

En av de frivilliga som hjälpte till att leta redan på lördagen var Gugge Ottosson:

– Jag såg på Facebook att hans skola hade ordnat sökning och fick ett område att säka av, berättar han.

– Det handlar om medmänsklighet. Nästa gång kan det vara ens eget barn som är borta.

Pojkens mobiltelefon är avstängd sedan 21.30 i torsdags kväll. Men den kunde aktiveras av teleoperatören och indikerade då att den fanns i ett område inom fem kilometer från mobilmasten vid Getterön. Senare försök att pejla telefonen har dock misslyckats, och enligt Hallandspolisens Christer Harplinger är man nu konfunderad över teleoperatörens tidigare information.

Polisen har inrättat en stab för sörskild händelse, vilket innebär en särskild organisation för att hantera sökandet efter pojken.

Ett 15-tal extra poliser är i tjänst, bland dem utredande kriminalpoliser. Det skall inte ses som att polisen misstänker att ett brott ligger bakom försvinnandet:

-- Inget pekar på brott i nuläget, men det kan heller inte uteslutas, säger Christer Harplinger. Att kriminalpoliser redan nu arbetar med försvinnandet är för att vi inte kan tappa tempo genom att inte ha med dem från start.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".