Halmstad

Stora kostnader för Örjans vall

Det kostar mycket pengar att värma upp Örjans valls gräsmatta, HBK betalar cirka 350.000 kronor per år för värmen. Kostar det mindre får Halmstads kommun ta överskottet, kostar det mer får kommunen ta  kostnaden.

Men Torsten Rosenqvist, chef för teknik- och fritidsförvaltningen, är inte orolig för att kostnaderna ska skena.

– Som vi bedömer det nu så ska det kunna klara sig. Det är lite tidigt att uttala sig för vi har dels höstperioden som vi inte vet hur den ser ut och det är tidigt på säsongen, vi vet inte hur det ser ut runt den 15 mars när matcherna går igång. Vi kan börja köra planvärmen även efter det datumet. Nu driver vi värmen med sparlåga, vi håller minsta möjliga för att hålla tjälen borta nu, så att vi kan få spelbart till matchstarten, säger Torsten Rosenqvist, chef för teknik- och fritidsförvaltningen.

Avtalet mellan HBK och Halmstads kommun är långsiktigt och priset HBK betalar är ett genomsnitt. Över åren ska det motsvara den verkliga kostnaden, även om ett eller annat år kan avvika. Det är fjärrvärme som värmer gräsrötterna och som gör att gräset ska börja växa tidigare på våren. På Örjans vall sattes värmen igång för en månad sen, men på Olympia i Helsingborg, HIF:s hemmaarena, kopplades värmen på redan i november.

Varför gjorde ni inte likadant?

– Det finns olika sätt att driva det här. Vi ser det som blivande material den här gräsplanen och det är bra om den får vila en stund över vintern och det är bara bra om det blir lite tjäle i det. Då får man bra struktur på gräset och det förbättrar avrinning och annat. Så lite tjäle skadar inte, men det måste vara borta till matchstart, säger Torsten Rosenqvist.

Har ni koll hur gräset ser ut under all snön?

Jag kan inte påstå att vi har full koll på det. Men som sagt, det är ingen tjäle i det och vi ser med förtröstan an på matchstarten här, säger Torsten Rosenqvist på teknik- och fritidsförvaltningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".