Foto: Roger Lundsten/Scanpix
Ullared

Gekås camping inget hot mot laxen

Varuhuset Gekås får bygga ut sin campingplats i Ullared. Miljödomstolen gav i dag klartecken som slår fast att det är knappast campandet som har skadat laxen i Hjärtaredsån.

Det betyder att fler kunder än i dag kan få plats på campingen som ofta är fullbokad på sommaren. Gekås VD Boris Lennerhov säger i en kommentar att han är nöjd med beslutet som jämnar vägen för 140 nya stugor och 50 nya husvagnsplatser.

Såväl Fiskeriverket som Naturskyddsföreningen och miljö- och hälsoskyddsnämnden i Falkenberg var emot utbyggnadsplanerna, och Miljödomstolen säger också att man inte skulle ha gått med på någon utbyggnad om området hade varit orört.

Men eftersom det redan finns en camping, så går domstolen med på utbyggnaden efter att ha resonerat fram och tillbaka om hur laxen och flodpärlmusslan egentligen mår. Det finns en viss risk att de båda värdefulla djuren kan skadas av ökade föroreningar. De risker som finns beror egentligen på att fler campare gör att det rinner ut mer dagvatten i ån. Men problemet är inte så stort att det motiverar ett avslag.

Och att laxen har minskat så kraftigt i Hjärtaredsån - det beror framför allt på laxparasiten Gyrodactylus salaris, menar domstolen. Naturvännernas sista chans är nu att försöka få Miljööverdomstolen att ta upp ärendet, men då krävs det särskilda skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".