Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Hägglunds lagförslag upprör

Bra tycker patientförening. Förolämpning av en yrkeskår talar läkarförbundet i Halland om.

Det handlar om lagförslaget till den nya patientsäkerhetslagen som om det går igenom, träder i kraft nästa år. Den läkare eller sköterska som då inte sköter sig kan bli av med sin legitimation eller få arbeta på prov i tre år. Och det ska bli lättare för patienterna att anmäla de problem man haft vården.

Socialminister Göran Hägglund sa när han presenterade den nya lagen att 3000 patienter idag dör i onödan. Det reagerar Per Meijer, ordförande i Hallands läkarförening starkt emot.

– Jag har aldrig träffat någon doktor som medvetet vill att någon ska dö. Tvärtom, vårt jobb är att se till att patienter får leva så länge som möjligt under former som är värdiga. När han säger att det är 3000 som dödas så är det på något sätt en anklagan mot hela den legitimerade yrkeskåren inom sjukvården.

Finns det anledning att göra en skarpare lag?

– Ja nu finns den här och det är uppenbarligen så att man har tyckt det. Det är ju politikerna som tycker det här och vi får finna oss i vad politikerna tycker.

Men vad tycker du?

– Läkarförbundet har sagt att det är bra att det blir strukturerat. Nu plockar man bort de individuella straffen, tanken är att man ska inrikta sig på var någonstans i vårdprocessen det har gått fel. Det är det som är det viktiga i den här nya lagen tycker jag, säger Per Meijer i Hallands läkarförening.

En representant för länets patientföreningar är Hans Zetterling i prostatacancerförbundet i Halland.

– Naturligtvis vill man att misstag i vården det ska inte förekomma överhuvudtaget. Man kan säg att de som dör i prostatacancer är de som kommer för sent till vården, säger han.

Som ordförande, har du hört talas om många misstag som faktiskt är onödiga?

– Ja det gör jag faktiskt. Men som sagt, det är ju bara ett förslag som ska upp i lagrådet. Det kan ju hända mycket innan det kommer till riksdagen. Och många pappersstigare har man ju hört talas om inom politiken, säger Hans Zetterling, prostatacancerförbundet i Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".