Kungsbacka

Överskott i kommunkassan

Trots finanskrisen kan Kungsbacka kommun redovisa ett positivt resultat för 2009. Det preliminära bokslutet pekar på plus 89 miljoner kronor

Den första skatteprognosen pekade på ett stort underskott som skulle inneburit en nerdragning motsvarande 4,5% för att få årets budget i balans. Men istället för kortsiktiga sparåtgärder fick nämnderna i uppdrag att arbeta med sikte på att årets budget ska klaras, och det arbetet gav också effekt för 2009 års bokslut.

Samtliga nämnder med undantag av individ och familjenämnden redovisar också överskott. Regeringens sänkning av arbetsgivaravgiften för  unga och  äldre också bidragit till det egentliga överskottet på drygt 28 miljoner jämfört med budget. Vad som också bidragit är befolkningen ökat mer än vad kommunen budgeterat för med mindre utflyttning och ett ökande födelseöverskott.

En stor del av bokslutsöverskottet är av engångskaraktär som en reavinst på 45 miljoner för exploateringen av stadsdelen Aranäs,försäljning av anläggningstillgångar plus då investeringar som inte blivit av men som också inneburit att kommunen sluppit ta nya lån.

Kommunstyrelsens ordförande Per Ödman(M) tycker att de politiska nämnderna gjort ett mycket bra arbete. Men de positiva ekonomiska signalerna betyder inte att man kan slappna av.

– Detta året som vi har  gäller det definitivt att följa budget. 2001 tror vi på en gynnsammare utveckling, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".