Halmstad

Fontänhuset lever vidare

Återigen har verksamheten vid ett av länets Fontänhus räddats av privata pengar. Men helst ser man att det drivs av offentliga medel. 

Det är vd:n för företaget Leco som med hjälp av landstinget - som ställt en lokal till förfogande - bekostar öppethållande en dag i veckan för det 70-tal personer med psykiska funktionshinder som åter kan komma till Fontänhuset i Halmstad för att stötta varandra.

VD:n Bengt Olander ställer gärna upp - men tycker ändå att det bästa vore att Fontänhusen drevs med offentliga medel.

– Jag håller med om att det är en ganska olycklig utveckling att privata företag ska gå in och stödja en sådan här verksamhet. Men eftersom jag nu personligen såg den tragedin, som det här för många människor är, så som företagare tänker jag alltid kan man kostnadseffektivisera sin verksamhet. Och i det här fallet, ja, här har vi en lokal som står tom och som man kan använda för det här ändamålet, säger han.

Men hur är det tänkt att det nya Fontänhuset ska drivas?

Landstingets fastighetsbolag har upplåtit en liten lokal på 55 kvadratmeter, där vi kan träffas, hålla ihop gruppen och bedriva visst stödjande verksamhet. Vi har möjlighet att få ta över hela huset. Det här kan man kanske beteckna som en slags liten övervintringslösning.

Vad krävs för Fontänhusets fortsatta drift i ett längre perspektiv?

– Det krävs en mycket större budget än den vi har nu. Det krävs att vi har åtminstone tre anställda som driver huset tillsammans med medlemmarna. Den dagen kommunen känner att man vill gå in och satsa på ett riktigt Fontänhus, då är det självklart att då kliver vi av, säger vd Bengt Olander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".