Halland

En praktikplats - inget lyft

Lyftet - regeringens särskilda satsning i höstas för de nyarbetslösa har i Halland till dags dato skapat en praktikplats. 

Lika klent är resultatet i hela landet. Av målet 40 000 nya pratikplatser inom den offentliga förvaltningen, har man klarat 109. Göran Edberg, verksamhetschef vid arbetsförmedlingen i länet, tycker inte att det är en missräkning.

– Nej, missräkning ska man inte kalla det, men det tar alltid lite tid att få igång sådana här nya program och verksamheter, säger han.

Lyftet drogs igång i höstas. Länsstyrelsen, landstinget och de halländska kommunerna var vi ett första möte i oktober ense om hur viktigt det var att undvika att de som förlorade jobbet skulle fastna i arbetslöshet. Och alla inblandade talade om att nu skulle det skakas fram praktikplatser. 1 100 var målet för Halland. Idag har det alltså blivit en. Vad hände?

– Jag tror att man får inse att det krävs lite planeringsarbete för det här handlar mycket om verksamheter där man måste organisera med arbetsledning och handledning och kanske lite utrustningar och sådana här saker. Det tar sin lilla tid, det ska fram finansiering och det ska fattas de beslut som behövs. Så jag tror inte man ska vara så förvånad däremot är det klart att det är lite frustrerande.

Göran Edberg tror fortfarande på Lyftet - och att man kommer att hitta praktikplatser.

– Jag tror att det kommer ticka in en del faktiskt de allra närmaste veckorna och sedan axelererar det säkert under våren.

1 100 platser i Halland var målet. Kommer ni att nå det målet någonsin?

– Vi ska i alla fall nå en väldigt bra bit på väg, det tror jag. Men det är klart det är väldigt mycket platser, det är det, säger Göran Edberg, verksamhetschef vid Arbetsförmedlingen i Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".