Elpriserna har blivit höga efter på grund av den kalla vintern. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Halland

Elkostnaden rusar i höjden

Den ovanligt långa och kalla vintern har lett till mycket höga elräkningar, framförallt för hushåll som har rörligt elpris.

För många hallänningar med rörligt elpris blev januariräkningen en otrevlig överraskning. Men Bo Anders Antonsson, som är chef för elförsäljning på Halmstads kommunala HEM, rekommenderar ändå det rörliga priset. 

– Över tiden om man väljer ett rörligt pris så har det varit ungefär 6 öre billigare än ett fast pris. Så jag tycker man kan vara rätt så lugn om man har ett rörligt pris även om det är rätt dyrt just nu, säger han.

Den som bor i villa och förbrukar 20 000 kilowatttimmar får räkna med att betala mellan 600 och 700 kronor extra för januari jämfört med hur det brukar se ut den månaden. Och den som bor i lägenhet kan förvänta sig att betala mellan 60 och 70 kronor mer än vanligt.

– En del kunder ringer ju liksom och begär att kanske få en ammorteringsplan om det är extra mycket pengar som man måste ut med. Och då tittar vi givetvis på det från fall till fall och försöker lösa det på det bästa sättet. Lever man på marginalen är det absolut bästa att välja ett fast pris för då vet man vad man ska betala i alla fall. Och det kommer inga överraskningar. Men har man en viss marginal och gör man en budget och sätter av vissa pengar för elen då är rörligt pris inga problem egentligen. För när det väl går ner då har du pengar även till att betala de här topparna, säger Bo Anders Antonsson.

På frågan hur han själv gjort de här kalla månaderna för att dra ner på elkostnaderna hemma svarar han:

– Jag har faktiskt tittat igenom huset lite grand vad gäller tätningslister och sådana saker. Jag har en värmpepump hemma och då har jag givetvis kollat att den funkar någorlunda bra. Sedan har jag ett rörligt elpris och under alla år jag haft det tycker jag att det varit förmånligt faktiskt, säger Bo Anders Antonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".