Paret är misstänkta för elva fall av plånboksstölder. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Halmstad

Par gripna för plånboksstölder

En våg av plånboksstölder i västra Sverige där äldre kvinnor utsatts är på väg att klaras upp sedan de misstänkta tjuvarna kunde gripas i Halmstad för en vecka sedan.

I torsdags häktades de misstänkta, en 35-årig man och en 24-årig kvinna utan fast adress i Sverige, vid Alingsås tingsrätt. Detta eftersom duons stöldturné i västra Sverige utreds av polisen i Vårgårda och den särskilda grupp man har där för att klara upp brott som riktas mot åldringar.

Men stölderna har skett i hela Västsverige, den senaste i Halmstad förra måndagen, då en väktare såg hur paret försökte ta något från en korg på Åhléns. Tack vare väktarens signalement kunde paret gripas av polis i centrum senare på dagen.

Paret är misstänkta för 11 fall av grov stöld. Plånboksstölder som drabbat enbart kvinnor i åldrarna 58 till 84 år gamla och plånböckerna har tagits från handväskor i kundvagnar och i ett fall en rullator.

Polisen i Vårgårda tar nu in anmälningar från hela västra Sverige och utredningen kan komma att svälla. Paret erkänner bara två av stölderna - dels den i Halmstad eftersom kvinnan hade den stulna plånboken på sig, samt en stöld där mannen fastnat på en övervakningsfilm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".