Halmstad

Cyklar på arenahall lyser rött

I dag lyste de tre cyklarna på nya arenahallens fasad i Halmstad ilsket röda i stället för den milda gröna färg de har haft hela januari.

Neonrörscyklarna är både konstverk och visar luftföreningshalten i Halmstads centrum på samma gång. Men det handlar inte om en plötslig luftförsämring just i dag utan att cyklarna inte har varit rätt inställda tidigare.

– Vi har ändrat inställningen på överföringen så att nu slår dåliga värden igenom mer på cyklarna än det gjorde tidigare, säger Tomas Sjöstedt, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Halmstad.
 
Så det är inte så att de har varit betydligt sämre luft idag?

– Nej, utan det har varit den här kvalitén under hela januari och februari, säger han.

Luftkvaliten mäts inte vid arenahallen utan inne i stan, på den starkt trafikerade Victoriagatan, och sen skickas informationen till cyklarna, som skiftar från grönt via gult, orange till rött i takt med att luftföroreningarna ökar. De kan till och med bli lila, men det tror Tomas Sjöstedt inte att de nånsin blir, för så höga föroreningar finns inte i Halmstad.

– Det som styr cyklarna nu är ozon och kvävedioxid men ozonhalterna är så pass låga att de slår inte igenom. Utan de är kvävedioxidhalterna som får dem att ändra färg, säger Tomas Sjöstedt.

Är det farliga nivåer?

Farligt är de ju inte på kort sikt. Men nivåerna är ju framtagna för att man inte ska överskrida dem för mycket. Men på kort sikt behövs betydligt högre halter, det handlar om uppåt 400 mikrogram. Och idag låg det lite över 90 mikrogram per kubikmeter.

Finns det särskilda grupper som det är farligare eller ohälsosammare för?

– Ja, det är astmatiker och allergiker som är känsligare för höga kvävedioxidhalter. Men man ska nå upp i betydligt högre halter än 90 för att man ska känna av det omedelbart, säger Tomas Sjöstedt som är miljö- och hälsoskyddsinspektör i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".