Sedan i början av februari är gatulamporna utanför Halmstads centrum släckta på nätterna. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Halmstad

Personal kritiserar släckning

Nattarbetande vårdpersonal riktar nu skarp kritik mot att Halmstad kommun släcker gatubelysningen nattetid.

Undersköterskan Gunilla Nilsson på Nattpatrullen anser att kommunen försämrar arbetsmiljön för sina egna anställda - och att de som fattat beslutet inte inser vilka konsekvenser det får.

– De sover gott om nätterna, jobbar inte natt och vet inte hur läget är då. De får hemskt gärna komma ut och hänga med oss och se hur det är en natt. Det skulle vara jätteroligt, säger Gunilla Nilsson.

Varje natt gör Gunilla Nilsson och hennes kolleger mellan 30 och 40 hembesök. De hjälper patienter med medicin och toalettbesök. Arbetspasset pågår mellan klockan nio på kvällen och sju på morgonen.

Sedan början på februari är det helt nedsläckt utanför Halmstads centrum mellan klockan två och fem på vardagsnätterna. Och det har försämrat arbetsmiljön.

– Det är otryggare. Det är halt ute och dåligt snöröjt på många ställen. Det är svårt att se var man ska sätta fötterna. Man känner sig styvmoderligt behandlad av kommunen, som är vår arbetsgivare och bestämmer att det ska sparas på vår arbetsmiljö, säger Gunilla Nilsson.

Hur var den första arbetsdagen i mörker?

– Man blev förvånad när man kom ut från en brukare efter klockan två och det var helt nattsvart. Vad har nu hänt? Har strömmen gått?  Men sen kom vi på att det är så här det ska vara och det kändes inte bra.

Vad kände du när du kom hem efter arbetsdagen?

– Då var jag trött. Man spänner sig för att hålla balansen, parerar när man halkar och axlarna är uppe vid öronen hela natten.

Vad säger dina kollegor?

– De är lika besvikna som jag. Och jag vill gärna ha en förklaring från kommunen hur de tänkte. För folk sover och vet inte vad som händer på natten, men vi är många som jobbar, säger Gunilla Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".