Ångestskrikorna ska hålla kajorna borta från centrala Borås. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Ångestskrik ska hålla kajor borta

I de flesta städer är det problem med kajor och råkor som skränar och skitar ner. Så också i Halland.

Ansvariga på miljö- och hälsokontoren i länet tillämpar lite olika metoder - och det de har gemensamt är att de oftast ger klent resultat. Men i Borås har de provat en helt ny metod med gott resultat , en ångestskrikare som skrämmer i väg kajorna.

– Det är en apparat som ger ifrån sig kajans ångestskrik som finns inspelade i den här maskinen som vi håller på att prova, säger Sören Johansson på gatukontoret i Borås.

Ångestskrikaren är alltså den senaste metoden i raden för att lösa problemet med åtminstone kajor. Skriken sänds ut från lämpligt hustak under kvällstid och samtidigt avlossas lösa skott. Och metoden funkade.

– Den gången vi provade sista gången så satte inga kajor i stan seden när vi efteråt gick runt och kontrollerade var de tog vägen. Då flyttade de ut i ytterkanterna någonstans, säger Sören Johansson.

Kajor och råkor är ett stort problem i Halländska städer, men ingen vi pratat med har planer på att skaffa ångestskrikare. I Laholm skjuter kommunala jägare ett antal fåglar varje år, huvudsakligen råkor, för att hålla kolonierna i schack. I Falkenberg med stora fågelkolonier i centrum och norrut mot Glommen gör man ingenting alls, utan lägger på fastighetsägarna att själva vidta förebyggande åtgärder, som att ta ned träd eller hänga upp blanka CD-skivor som fågelskrämmor. Men i Borås har man alltså ställt sitt hopp till ångestskrikaren.

Men det är inte så att de bara flyger till någon annan stadsdel då?

Det gör de säkert, för de finns ju kvar så att de flyttar. Men det vi är ute efter att minimera dem i centrala stan, säger Sören Johansson på gatukontoret i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".