Varberg

Inga skolor slås samman

Det blir alltså inga sammanslagningar eller nedläggningar av skolor i Varbergs kommun till hösten. Planerna stupade på praktiska problem såsom för små matsalar och dålig ventilation.

Nu dröjer det minst ett år innan något händer. Men därmed skjuter man också problemen framför sig, säger barn - och utbildningsnämndens ordförande moderaten Jörgen Warborn.

– När vi satte igång det här arbetet så var ju målsättningen att hitta sätt att öka lokaleffektiviteten, att minska segregationen och att förbättra de pedagogiska förutsättningarna framförallt för de mindre skolorna. Det var inte riktigt så enkelt som vi trodde att med ett politiskt beslut lösa de här frågorna. Vi är dock inte nöjda med att vi inte kommer åt den här problematiken.

Vad var det som det stupade på?

Det är egentligen olika saker på olika skolor. Från början när vi hade indikationen så tittade vi snarare på kvadratmeter och antal elever, men det var inte så lätt. Det finns många andra faktorer som påverkar och det gäller att identifiera den flaskhals som finns på varje skola. Det kan vara allt från begränsat utrymme för elevskåp eller att matsalen inte klarar ett visst antal elever eller att ventilationen inte klarar det.

Så det är fortfarande aktuellt att genomföra liknande förslag senare om ni fortfarande har majoritet efter valet?

– Ja och vi var fullständigt eniga om att hantera det så här. Vi är inte nöjda med situationen men det kanske blir annorlunda beslut än de vi hade siktat in oss på nu. Det kan vara så att vi vill se över upptagningsområden för att förbättra segregationen, så det är andra lösningar än de vi tidigare funderade på, säger Jörgen Warborn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".