Halmstad

Ask ser allvarligt på utredning

Justitieminister Beatrice Ask ser allvarligt på att det på JO:s initiativ nu inletts en förundersökning mot en åklagare i Halmstad.

Det sedan den utredning som åklagaren ledde mot en man som upprepade gånger ofredat en tonårsflicka sexuellt tog så lång tid att den misstänkte slapp fängelse - något som vi rapporterat om tidigare.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt. Det som däremot är bra är att efter några år där jag sett att handläggningstiden har ökat så har det vänt de sista åren tack vare att vi har förstärkt åklagarmyndigheternas resurser. Och det finns en vändning i en ganska negativ utveckling som vi hade under några år och det tycker jag är bra. Sedan är det naturligtvis illa när JO kan kritisera i det här enskilda fallet men det får ju utredas i särskild ordning. Och i det fallet kan inte jag ha synpunkter idag, säger Beatrice Ask.

Vad är det som är så allvarligt med långa handläggningstider och långa utredningstider?

– Det allvarligaste är att det finns människor som kan vara misstänkta för någonting men där man inte kommer till ett beslut. Det är illa både för den som är misstänkt och för den som har drabbats av ett brott. Så på alla sätt så undergräver det tilltron till rättssytemet. Det är klart att folk inte kan vänta i flera år med att komma till domstolsförhandlingar när det gäller viktiga ärenden, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".