Thomas Kling, blivande flyktingguide i Halmstad. Foto: Johan Davidsson/SR Halland
Halmstad

Många vill bli flyktingguide

Det finns ett stort intresse för att vara guide till nyanlända flyktingar i Halmstad.

Verksamheten med flyktingguider har funnits sedan i höstas och när Röda Korset för andra gången annonserade efter nya flyktingguider fick de runt 15 svar. En av de som svarade var Thomas Kling som tillsamman med sin fru vill lära känna en ny familj.

– Att jag sökte beror på att jag fick se annonsen. Vi har tidigare pratat ganska mycket om det jag och min fru om att det här är viktigt. Det kan inte vara så lätt att komma till vårt moderna samhälle, säger han.

Anledningen till att Röda korset har velat satsa på flyktingguider är att de nyanlända familjerna ska komma in i samhället snabbt, skaffa sig ett socialt nätverk och att de rent praktiskt ska lära sig var man ska vända sig i olika ärenden.

– Men det handlar både ett givande och tagande, säger Barbro Jönsson som arbetar inom hälsa och social trygghet på Röda Korset.

– Mentor till mentor kallar vi också vår verksamhet. Man blir vänner och får veta mycket om en annan kultur och lär känna en person, säger hon.

Det stora intresset för att bli flyktingguide har gjort att alla nyanlända familjer som har önskat en guide också har fått det. Barbro Jönssons kollega på Röda korset, Gun Nordvall, tror inte bara att det är positivt för själva flyktingfamiljerna.

– Våra kommunmedborgare får kanske en annan syn på invandring, säger Gun Nordvall. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista