Laholm

Polisens metod - jaga skosulor

Polisen i Laholm har anmält sig själv sedan ungdomar i kommunen sagt att de känner sig trakasserade av poliser som ska ha stoppat de vid flera tillfällen för att fotografera deras skosulor.

Metoden ska ha införts för att försöka komma tillrätta med inbrott på flera platser i kommunen. Men Laholms närpolischef, Ulf Beirum, ställer sig frågande.

– Vi har fotograferat, vi har varit hemma, vi har gjort husrannsakan, vi har tagit skor i beslag, vi har fotograferat beslag, vi har gjort massor utav de här åtgärderna utifrån beslut och lagstiftning, säger Ulf Beirum.

Men det är just det här med att gå runt på stan och kräva att få fotografera skor eller personer som du inte känner igen?

– Nej, det går inte. Och det vet varenda polis att man kan inte stoppa fyra ungdomar som kommer och går och säga ”upp med skorna” och fotografera. Det vet varenda polis att det går inte.

Har det förekommit?

Det är det som vi ska utreda. Om det har skett på ett icke lagligt sätt så är det inget vi vill att det ska hända eller vi får reda ut vad som hänt. Det får absolut inte fortsätta isåfall om det är någon miss som i det här. Men låt oss utreda om det har skett, säger Ulf Beirum, närpolischef i Laholm.