Halmstad

Röda Korsets kostnader upprör

– Jag är besviken! Det säger en av Röda Korsets kretsordföranden i Halland om hur  hjälporganisationen använder sina pengar.

Ordförandens arvode och senast kostnaden för en konferenshelg har skapat reaktioner bland medlemmar och allmänheten.

– Vi blir alla påverkade vi som är engagerade, vi blir ledsna, en del blir förbaskade. Sedan är det klart att vi märker från allmänheten också som har frågor. Det här har gjort att jag måste läsa på så jag vet vad som ligger bakom och vi följer debatten hela tiden, säger Elenor Nilsson som leder Röda Korset i Halmstad.

Har ni fått något medlemstapp?

Vi vet inte det ännu, för medlemsavierna gick ut för ett par veckor sedan och det vet vi inte förrän efter sommaren.  

Märker ni av någonting i form av mindre insamlade pengar?

– Nej inte ännu. Väldigt mycket har kommit in nu för Haiti, till exempel, säger Elenor Nilsson.

Först var det miljonförskingring som en högt uppsatt Röda Korsmedarbetare bedrev mot hjälporganisationen. Sen kom ordföranden Bengt Westerbergs arvode på drygt 800 000 kronor om året upp till debatt, och nu senast har en konferenshelg som Röda Korsets region Sydost haft på Hoks herrgård orsakat reaktioner.

– Jag har blivit besviken för även om kostnaden för konferenserna kanske inte var så väldigt stora. Men det var lite dåligt omdöme skulle jag vilja säga, säger Eleonor Nilsson om konferenshelgen.

Och om ordförandes 800 000 kr?

– Vi ska inte betrakta Röda Korset som någonting annat än en frivilligorganisation, en humanitär organisation och åtminstone bör inte kanske ordförandearvodet vara lika högt, säger Eleonor Nilsson, ordförande för Röda Korsets Halmstadkrets.