Personalomsättningen har ökat inom hemtjänsten. Foto: Bernt Ekdahl/Scanpix
Kungsbacka

Fler ansikten i hemtjänsten

Folk som har kommunal hemtjänst i Kungsbacka har fått fler i stället för färre olika personer som kommer hem och hjälper dem - tvärtemot det mål som äldreomsorgen satt upp.

– När man slår ihop det så blir det betydligt fler än vi hade förväntat oss, eftersom målet var att det skulle bli färre, säger La Margareta Hertz (M), ordförande i Nämnden för äldreomsorg i Kungsbacka.

Vad har det fått för följder?

– Det är väl att många är oroliga. Är man äldre och det är väldigt många nya så känns det otryggt.

Hur kan det ha blivit så här när målet var att det skulle bli färre?

– Jag har ingen aning.

La Margareta Hertz är alltså förvånad över hur personalomsättningen har kunnat öka i hemtjänsten, trots att det var meningen att de äldre oftare skulle få möta samma person. Även om många i personalen var sjuka just när mätningen gjordes så räcker inte det som färklaring.

– Jag tror att underlaget är ganska bra underbyggt i alla fall, så det har ökat och jag kan inte förstå det. En tanke är att fler medarbetare har gått över till de privata hemtjänstföretagen. Då får vi rekrytera nya och då blir det nya vikarier.

Har det varit svårt att rekrytera folk till hemtjänsten?

– Nej, det har jag inte upplevt. Jag hoppas att en utredning om vad detta beror på ska vara klar till i mars.

Skulle det hjälpa med fler fasta vikarier i en pool?

– Vi har redan en pool, där anställda kan gå in om de vill arbeta heltid men inte kan få det, säger La Margareta Hertz, ordförande i Nämnden för äldreomsorg i Kungsbacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista