Kungsbacka

Misstanke om takras fanns

De flesta av skolorna och många förskolor i Kungsbacka hålls idag stängda på grund av alla snö som fallit. I lördags morse rasade också en del av taket på Valldahallen in, men inga personer skadades.

Samtliga av kommunens idrottshallar har hållits stängda under hela förra veckan, samtidigt som sportlovet pågick. Ulf Asklund, enhetschef för teknisk service på Fritidsförvaltningen säger att det funnits vissa farhågor för att taket inte skulle hålla.

– Vi har väl haft misstankar om att det hade sjunkit ner lite, men efter bedömningen som konstruktörer har gjort skull det inte vara någon övervägande fara, säger Ulf Asklund.

Men skulle ni inte med facit i hand skickat upp folk och skottat av taket?

– Det är alltid lätt med facit i hand, men efter de bedömningarna som vi fick skickat till oss skulle det inte vara någon fara.

Men de som gjorde beräkningen, kunde de inte räkna ut att det fanns risk att taket skulle rasa in?

– De gjorde den beräkningen att det inte skulle vara någon risk, när de gjorde det här.  

Om du ser över hela kommunen, är det likadana problem?

– I stora drag har vi fått ungefär lika mycket snö. Nu gör vi snöskottning på de ställen som vi tar först, det är de samhällsnyttiga funktionerna som ålderdomshem, förskolor, daghem, som vi arbetar med först. Sedan går vi på fritidshallar och idrottshallar. Sedan är det en del anläggningar som de redan håller på att skotta, som ridhus.

Finns det risk att något skoltak skulle kunna rasa?

– Jag kan inte svara på det men det hoppas jag verkligen inte. Men vi har satt säkerheten framför allting, därför har vi stängt allt, säger Ulf Asklund, enhetschef för teknisk service på Fritidsförvaltningen.


Några som uppskattar snön
är Oliver Faktus och Alexander Faktus, som går på Toråsskolan invid Valldahallen, men som fått förlängt sportlov för att deras skola stängts för all snö som fallit. Inför beskedet om att skolan eventuellt är stängd både imorgon och på onsdagen blir de jublande glada.