Fler män än kvinnor förlorar körkortet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Halland

"Killar är spänningssökare"

Förra året förlorade drygt 800 hallänningar sitt körkort på grund av trafikbrott. Och 85 procent av dem var män.

Sedan förra året är mäns och kvinnors riskbeteende en del av körkortsutbildningen. Enligt Suad Trdevaj, lärare på Halmstad trafikskola, är killarna de största spänningssökarna. Han menar att det är den typen av förare som gillar att köra för fort. Beskrivningen stämmer oftare in på killar än på tjejer.

– Man kanske har lånat pappas nya BMW, är 18 år gammal, har nyligen tagit körkort och kan inte hantera den bilen. Man vill tävla ute på vägarna helt enkelt, säger Suad Trdevaj.

Under riskutbildningen får eleverna titta på olycksstatistik och det brukar få dem att haja till. Det är nämligen betydligt vanligare att unga män skadas i trafikolyckor jämfört med unga kvinnor. I Halland exempelvis är det ungefär fem gånger så vanligt att manliga förare skadas i trafikolyckor jämfört med unga kvinnliga förare.

– Det är en väldigt stor skillnad. Och när ungdomarna får se det här får de en aha-upplevelse, "var det så stora skillnader?"

Under riskutbildningen ser Suad Trdevaj en tydlig skillnad i attityder mellan tjejer och killar. Bland annat när det är dags för halkbana.

– Där får man oftast höra från killar att "det här var ju kul", säger han.

Just när det gäller själva körningen beter sig tjejerna och killarna ganska lika. Men när de fått sina körkort och själva gett sig ut i trafiken, då kör killarna annorlunda.

– Ibland ser man elever som man har kört med, att de inte bryr sig om ett övergångsställe eller har för hög hastighet, säger Suad Trdevaj.

I trafikskolans datasal sitter några elever.

-- Killar tycker att det är kul att köra bil fort och så är det väl häftigt att visa sig på styva linan, säger en kille.

Är det inte häftigt för tjejer att visa sig på styva linan?

– Jag tror inte tjejer bryr sig om vad andra tycker, utan är medvetna om säkerhet, säger en tjej som håller på att ta körkort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".