Halland

Hemtjänsten har svårt att nå fram

Vintervädret försvårar för länets hemtjänster. Men uppfinningsrikedomen har varit stor hos personalen som jobbat hårt för att kunna komma fram i snön.

Anki Lidén och Jenny Bogren i Hyltes hemtjänst har haft de kämpigaste dygnen på länge.

– Vi fick börja morgonen med att åka på ett larm, och när vi skulle ta vår leasingbil så var vi tre stycken som skottade ut den. Man fick använda händerna till slut eftersom spadarna hade frusit fast, säger Anki Lidén.

I både Varberg och Hylte har räddningstjänsten hjälpt till med några hemtjänsttransporter, men de flesta turerna har personalen klarat själva. Det genom att gräva fram bilar och pulsa i snön. I Kungsbacka har man till och med använt egna bilar vid några tillfällen och överhuvudtaget har personalen visat stor uppfinningsrikedom för att komma ut till de gamla. Det säger bland andra Barbro Lund, verksamhetschef för omsorgen i Vessigebro, i Falkenberg.

– Personalen är så förutseende så de ringer till grannarna som ställer upp med sina traktorer och hjälper de äldre att få skottat. Men några har behövt pulsa så de har fått snön över knäna. Det är en otrolig personal vi har, säger Barbro Lund.

I flera kommuner, bland annat i Laholm har även ledig hemtjänstpersonal som bor nära de gamla ryckt in när kollegor snöat in och inte kunnat ta sig fram. Och även de som får hemtjänsthjälp har visat stor omtanke, vissa har till och med avbokat besök.

– Frun i huset hade ringt och sagt att "jag vill inte att ni kör ut här för det är så mycket snö", sägee Anki Lidén i Hylte.

Vad tänker ni då?

– Tack gode gud. När man vet att det inte är livsviktigt, i andra fall har vi ju inget val. Där måste vi ta oss fram, säger Anki Lidén.