Snön är inte alltid orsaken till att taken rasar. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Takras kan bero på slarv

Det är inte snön som är orsaken till att byggnaderna rasar - utan slarv och tidspress i samband med bygget.

Det anser hallänningen Carl-Johan Johansson som är chef på avdelningen för bygg och mekanik på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. SP ska sammanställa information från alla ras som hänt runt om i landet för att dra slutsatser för framtiden.

– Erfarenheter från tidigare, från Europa, visar att när det rasar på det här sättet så är det inte snön i sig som är den främsta orsaken. Utan det är att man har räknat fel från början och att man har gjort fel i samband med uppförandet av byggnaden. Andra saker kan tillkomma, dåligt underhåll och till exempel att en byggnadsdel har ruttnat. I bara en procent av fallen kunde man förklara raset med att det var för mycket snö, säger Carl-Johan Johansson.

Så det är fel att skylla på snön?

– Ja, egentligen är det det. Ett exempel är hemma i Halland där jag bor mätte jag snödjupet i helgen. Det var 65 centimeter och det är extremt mycket. Jag mätte också vikten på snön och det var 100 kilo per kvadratmeter, vilket inte är så mycket om man jämför att i de trakterna om man ska dimensionera en konstruktion, då utgår man ifrån att snölasten är 150 kilo, så det är en marginal. Vi har mycket snö men vi har inte mer snö än vad normerna anger.

– En del menar att det borde vara mer kontroll, det borde vara mer inblandning från byggnadsnämnden som det var förut med byggnadsinspektörer. Nu är det mer upp till byggherren och det vi kallar egen kontroll, säger Carl-Johan Johansson, chef på avdelningen för bygg och mekanik på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. 


Ingemar Svensson är bygginspektör och bygglovsingenjör på byggnadskontoret i Halmstad. Han tror inte att det skulle innebära någon förändring om byggena inspekterades av kommunala byggnadsinspektörer. Att det skulle förekomma slarv vid entreprenörernas egenkontroll är han skeptisk till.

– Det är klart att vi kan, men jag tror inte att byggnadsföretagen skulle skräpa ner sig genom att försöka fuska med någonting, säger Ingemar Svensson.

Du tror inte att man slarvar med bygget eller inte följer de konstruktionsritningar som finns?

– Nej, jag har väldigt svårt att tro det. De flesta takkonstruktioner idag görs inte på ute på arbetsplatsen, utan de kommer ifrån exempelvis stålkonstruktioner som man använder sig mycket av i stora hallar. Det kan jag aldrig tänka mig att de skulle göra beräkningar som inte håller, det har jag mycket, mycket svårt att tänka mig.

Men byggherrarna, tar de lite genvägar ibland tror du?

Nej, jag har aldrig varit med om det, säger Ingemar Svensson, bygginspektör och bygglovsingenjör på byggnadskontoret i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista