Anneli Stenbeck, Alf Andersson, Gunilla Nilsson. Foto: Ingela Winstrand/SR Halland
Halmstad

Beslut om nedsläckning står fast

I natt åkte han med hemtjänstens nattpatrull för att se hur mörkret påverkar deras arbete, Alf Andersson, ordföranden i teknik- och fritidsnämnden i Halmstad. En man som har fått ta emot mycket kritik mot att gatubelysningen släckts. Men någon ljusning i hemtjänstpersonalens situation verkar det inte bli tal om.

– Jag har ungefär samma uppfattning som jag har haft tidigare med utgångspunkt från alternativen till besparingen istället. Då är det ytterligare minskat gatuunderhåll och då har vi i stort sett gatuunderhåll som inte är värt namnet, säger Alf Andersson.

Trots protester från nattarbetande sjukvårds- och omsorgspersonal finns inga planer på att tända gatubelysningen på natten. Besparingen på 4 miljoner är för viktig, menar Alf Andersson som efter rundan ändå prisade nattpatrullens arbete. Men han tyckte att snön verkade vara ett större problem än mörkret.

Nattpatrullen däremot ser mörkret som ett stort bekymmer i arbetet. Det känns otryggare ute, det är svårt att se folk som går och cyklar på vägen och det är svårare att hitta.

– När man får ett larm så kan man inte se husnumren och då finns det möjlighet att vi inte hittar. Om någon har fått en infarkt, då vet man ju inte, de kanske till och med hinner dö. Och det är svårt i vanliga fall också. Så ambulans, brandkår och polis, de måste också ha jättestora problem, säger Ingrid Jörgensen.

För att spara pengar ska nattpatrullen också jobba snabbare, det ingår i Hemvårdsförvaltningens sparpaket och nu är gränsen nådd för vad man mäktar med.

– Det kommer på toppen, det här med att ljuset släcks ner till exempel. Då måste man sätta ner foten någon gång, mer kan vi inte ta, säger Gunilla Nilsson på Halmstads Nattpatrull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista