Snökaoset

Förbjudet att gå längs med fasader

Halmstad kommun utfärdade i dag ett unikt förbud. Invånarna får från och med nu inte gå i avspärrade områden längs med fasader till fastigheter som ägs av kommunen.

De senaste dagarna har ett 100-tal takskottare variot igång i Halmstad för att få bort snö och is från kommunens fastigheter. Men man räknar med att det kommer ta ungefär två veckor att rensa alla taken.

– Vi konstaterar nu att vi omöjligtvis kommer att hinna med alla de här ytorna som vi har och vi ser på väderleksrapporten att det kommer att bli töväder och blötsnö. Det innebär att risken för takras och istappar nu börjar bli otroligt stor, säger Fredrik Ottosson som är fastighetschef.

Och vad har ni vidtagit för åtgärder med anledning av det?

– Vi har gått ut med ett besked till både alla anställda inom kommunen och vi kommer även gå ut externt med att det råder alltså ett förbud mot att vistas utmed fasaderna vid kommunala fastigheter. Och vi har uppmanat verksamheterna ute att spärra av. Vår personal kommer också att jobba och har redan börjat jobba med att spärra av utmed fasader.

Vad krävs för ett sådant förbud?

Vad jag konstaterar är att istappar är dödliga projektiler. Och vi måste försöka ta till alla medel som vi kan ta till för att förhindra att någon skadas, säger Fredrik Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista